Een achtbaan, zo noemde minister-president Mark Rutte de Corona pandemie tijdens zijn toespraak aan het volk. En een achtbaan, zo voelen de dagen in het onderwijs zeker. Hier wat observaties, didactiek en verhalen. Bedoeld voor collega’s en leerlingen. We zitten namelijk samen in hetzelfde schuitje. Van 15 maart tot 17 april 2020, in de periode dat scholen net gesloten waren, is deze liveblog bijgehouden.

Week 5 (17 April 2020)
14:00 Meivakantie. Een moment waar naartoe is geleefd en daarom een goed moment om dit liveblog te sluiten. Voor alle leerlingen en onderwijzers zat dit onderwijsblok vol verrassende en – soms – vermoeiende wendingen. Momenten die we misschien niet snel meer gaan vergeten. Er is hard gewerkt en veel gebeurd. Als je dit leest, geniet dan van de welverdiende vakantie ☀️

Hond (26 maart 2020)
Oké. Als er geen vragen meer zijn dan…
“wacht meneer krahmer!”
Ik wacht
“is uw hond hier?”

“honddd”
“Dit kun je echt niet vragen ____”
“____ HAHAHAHA”
“jaaaahhhh hondjeee”
“jaaaa”
“ja”
“ja”
“ja”
“ja”
“jaaa”
“jaa”
“JAJAJA”
“yassss”
“jaaaa”
“jaa”
“jaaa”
“ja”
“ja”
“ja”
“ja”
“ja”
“ja”
“ja”
“ja”
“(O.O)”
“mijn laptop glitcht door jullie spam”
“wa hebben jullie me honde?”
“ja”
“ja”
“ja”
“ja”
“Ja”
╭━┳━╭━╭━╮╮
┃┈┈┈┣▅╋▅┫┃
┃┈┃┈╰━╰━━━━━━╮
╰┳╯┈┈┈┈┈┈┈┈┈◢▉◣
╲┃┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈▉▉▉
╲┃┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈◥▉◤
╲┃┈┈┈┈╭━┳━━━━╯
╲┣━━━━━━┫

“jaahaaa”
“jjjjjAaa”
“dat was veel ja in 1 keer”
“het is noodzakelijk om elk huisdier van elk docent te zien”

Ik: Ik voel me onder druk gezet. Haha. Ik moet even bellen.

“Bellen naar uw hond?!”

(ps. ik heb helemaal geen hond)

Digitale gangen (30 maart 2020)
Ook tijdens de digitale leswisseling is het soms rennen om op tijd te komen. In de groep WhatsApp met mijn mentorklas:
“Kom naar tekenen.”
“Ben onderweg.”

Spullen (26 maart 2020)
Ook thuis is het overzicht soms even weg.
“Ben die boek kwijt meneer”

Fiona Apple (17 april 2020)
Op papier, stelde een collega, kan je net zo ver, misschien zelfs wel verder, reizen. Luister bijvoorbeeld eens naar het gloednieuwe album van Fiona Apple! De “queen of self-isolationkreeg vanmorgen op muzieksite Pitchfork een zeldzame 10/10. Dat is sinds 2010 niet meer voorgekomen. Het is een uniek album dat klinkt als geen ander.

Aflevering 2/4 van mijn Koude Oorlog serie voor de derde klas.

Week 4 (12 april 2020)
Week 4. Een aparte week. Vrijdag overleden opeens vier bekenden. Lesgeven op afstand is, na het stormachtige begin, nu meer genormaliseerd. Mijn repertoire aan digitale didactiek was deze week even op. Leerlingen zaten braaf voor de camera, maar missen de sociale contacten van school ontzettend. Het leek alsof leerlingen deze week tegelijkertijd een soort gezamenlijke realisatie kregen. Wat er gebeurd, dat gebeurd echt. In de supermarkt kwam ik, voor het eerst in een maand, wat leerlingen tegen. Ik zag totale blijdschap en enthousiasme. Een tweede klasser, die opeens erg klein leek achter een lichtblauw winkelkarretje, vroeg met beloftevolle ogen: “denkt u dat de scholen weer open gaan? Maar wat denkt u écht?” Hopend op het antwoord waar alle leerlingen op lijken te hopen: “ja, school gaat weer open. Alles wordt weer normaal. Na de meivakantie zien jullie elkaar weer.”

Nieuwe Google applicaties (3 april 2020)
Google Grid: Toch alle leerlingen op één scherm zien? Installeer Google Grid. Hier legt Meester Nicky in een korte video uit hoe dat moet.
3D Dieren in je huiskamer: Dieren kun je nu levensecht en in 3D bekijken. Het is heel simpel, kijk nu hier hoe dat moet.
(dank voor de tips, Marc!)

Ik was live op tv! (2 april 2020)
Sommigen van jullie vroegen zich af of onze muziekdocent, Ton Bosch, de uitzending gezien heeft. Ja, dat heeft hij. En zijn reactie staat op film! 👉

Hoofdstuk twee (1 april 2020)
Vandaag begint hoofdstuk twee. De toekomst blijft onzeker, maar op school weten we waar we de komende weken aan toe zijn (igg tot 28 april!). Onderwijs op afstand is geen ideale situatie, maar het biedt ook nieuwe mogelijkheden! Succes allemaal! 😄🍀

Wachten… wachten… (31 maart 2020)
In de mentorklas groepsapp neemt de spanning toe. Het wachten duurt lang.
17:43 T komt bijnaaaa
17:45 Ja dacht k maar toch nii
17:45 waaaaaaar blijf ‘ie nouuuuuu
17:45 waar blijf hij
17:45 Wat nou als di een plank is.
17:45 voor 1 april
17:46 zodat wij nieuws gaan kijke
17:46 dadelijk is ie eruitgeknipt
17:46 of geskipt
17:47 Nee die ene man zei “en nog een middelbare schoolleraar”
17:47 Als hij nie komt he
17:47 Dan heb ik mijn tijd verspilt aan nieuws
17:49 Die kinderen zitten niet op 1,5 meter afstandddd
17:50 Jongeeeee
17:50 Hoe lang og
17:51 wat boeit mij die cabinet
17:51 Gwn al 20 min nieuws aan het kijken besef.
17:51 wanneer komen wij gvd😂
17:52 miss zit ie daar links?
17:53 mnr Krahmer is daar niet
17:56 dadelijk is ie er sms uitgeknipt ofzo
17:57 drm zegt mr krahmer niets
17:57 mss durfde hij ni meer
17:59 ah kak moet eten
18:02 duuuuuuurrrttttt laaaaaannnggggg
18:05 meneer, komt het nog? 
18:05 mnr krahmer is geskipt of di was een prank
18:06 alle tijd verspilt
18:06 wss straks niks of zo 33 sec.
18:11 Jaaaaaaaaa 
18:11 Jaaaaaaaaa hij is errrrrr

Live op SBS6! (31 maart 2020)
programma: In Het Hart Van Nederland.

Ik mis school (26 maart 2020)
Lesgeven op afstand heeft effect op de waardering voor school. Voor leerlingen is alleen thuis zitten ook maar zo… alleen thuis zitten.
“Ik mis school”
“Ja, school is zoooo leuk!”
“Ik wil echt weer naar schooo-hoool”
“ik ook! ik wil schoool”

Aflevering 1/4 van mijn Koude Oorlog serie voor de derde klas.

Spotify (25 maart 2020)
Een leerling uit de derde klas vraagt naar mijn Spotify. Welke muziek wil ik nu aanraden? Geen, besloot ik. Misschien is het leuker om samen, als klas, een playlist in elkaar te zetten. Iedereen tipt bijvoorbeeld één liedje rondom een thema. Zon, bijvoorbeeld, of vrolijk, troostrijk, meest gedraaid in thuisisolatie. Op deze manier zoek je meer het contact op. Zo krijg je een playlist die van ons allemaal is. Leuk en leerzaam. En stressvol:
“oh help ik heb nu al keuzestress”
“ja ik heb daar een hele playlist van dus idk welke ik moet kiezen”
“ik heb er gewoon 1 gekozen waar ik me goed bij voel (dat klinkt echt vreemd maar ok…)”
“No comment”

Reclame (26 maart 2020)
Soms spreken leerlingen gedachten letterlijk uit. Als leerlingen in de chat kruipen leidt dat soms wat af. Tijdens een uitleg over revoluties springt bijvoorbeeld dit berichtje in beeld:
“OMG IK KRIJG EEN RECLAME VAN EEN SERIE DIE IK AAN HET KIJKEN BEN ZO ENG”

Leukste (30 maart 2020)
Leerling tijdens Meet: “menneer wat vind u het allerleukste aan geschiedenis?”
Zo’n moeilijke vraag is dat! Deze keer antwoord ik: Ik denk dat het overal om ons heen is. Geschiedenis zegt weinig over vroeger, maar zegt veel over vandaag. En als je over de geschiedenis leert ga je het leven van nú (nog) meer waarderen 🙂
“Jaaaaa, wat een leven hebben mensen in het verleden gehad!!”

De Wereld Draait Door (28 maart 2020)
9:09 DWDD is niet meer. De feestelijke finale viel, door Corona, in het water. Keek jij naar Matthijs? Ik de laatste weken weer regelmatig. En wil er nog iets over kwijt.

Goudvis (26 maart)
We blijven bij dieren.
“kunt u het op som zetten met volledige uitleg?
Mijn hersenen zijn echt zo dood als een goudvis”

Film of serie (25 maart 2020)
“Soms denk ik echt dat ik een 🎞 zit”, stuurt een college op Whatsapp.
“Eigenlijk meer een serie”, reageert een ander, “er gaan nog veel afleveringen volgen…”

Update: rollen omdraaien? (24 maart 2020)
De centraal eindexamens zijn vandaag afgeschaft. Het openbare leven lijkt, tot 1 juni, plat te liggen. Hoewel de kogel nog niet door de kerk is, lijkt het onlogisch om de scholen op 6 april weer te openen. Het roept vragen op over digitale didactiek. Google Meet werkt vrij smooth, maar als docent ben ik nog teveel, eendimensionaal, aan het zenden. Ja, er is interactie met leerlingen, met name via de chat, waar leerlingen voornamelijk reageren op gesloten, punctuele vragen. “Ja”, “nee” en “haha” waren maandag de populairste reacties. Toch wil ik mijn leerlingen wat meer horen. Misschien is het interessant om de rollen daarom eens om te draaien. Laat een groepje leerlingen de Google Meet eens voorzitten. Op deze manier geef je de leerlingen meer verantwoordelijkheid. Ook hoor je beter of kinderen leerstof begrijpen en kan de docent bijsturen waar nodig.

School is out (19 maart 2020)
“Oké, dat was ‘m voor vandaag. Blijf gezond. Tot de volgende Meet!”
Ik zwaai drie keer en
*poef*
50 berichtjes verder.
… heeft de groep verlaten.
… heeft de groep verlaten.
… heeft de groep verlaten.
“Doei meneer Krahmer”
… heeft de groep verlaten.
… heeft de groep verlaten.
“Doei”
“dag”
… heeft de groep verlaten.
… heeft de groep verlaten.
… heeft de groep verlaten.
“later!”
“Doeiii”
“doei”
“dag”
“doei”
“:D”
“doeii!”
🙂
“doei”
“doei”
“doei”
“doeeeei”
“doooeiii”
“doeeeei!!”
“houdoe”

….

“Meneer, mag ik nu uit deze meet gaan?”

Deadline drama (20 maart 2020)
15:06 Mijn leerlingen werken gemotiveerd door, maar deadline is, ook op afstand, deadline. Het gaat er om spannen: wordt de deadline voor drama gehaald? Er wordt druk overlegd op Whatsapp:
13:51 hoe kan je een bestand naar drama vrouw sturen?
13:51 met haar mail
13:51 en da is
13:51 die staat in die bericht
13:51 isg

Overeenkomst (23 maart 2020)
Sommige leerlingen blijven na een lesuurtje in Meet hangen voor wat gezelligheid.
Leerling: Meneer heeft u nog Netflix tips?
Ik: Goeie vraag. Even kijken. Hebben júllie Netflix tips?
Het regent opeens Netflix tips. Ik kan vooruit.
Ik: Dankjewel. Ik kijk… deze film en… deze serie!
Niet goedgekeurd door de leerlingen. Het regent meer Netflix tips.
Eéntje komt bekend voor.
Ik: “Wacht”
Ik loop weg van de camera en pak het verfilmde boek van een Netflix tip.
Leerling: “Omg! [korte stilte]. Ik heb het boek ook, maar dan in het Engels!”
Ik: Serieus! Ik ben het nú aan het lezen.
Leerling: ik ook haha.

Zo zie je maar!

Open brief (21 maart 2020)
11:06 Weekend. Mogelijk stiller dan andere weekenden. Dat kan moeilijk zijn, maar ook geweldig. Ik schreef daarom deze open brief. Speciaal voor alle mensen die zich nu vervelen 😃 (leestijd: 2 minuten).

Grapje (23 maart 2020)
Ik probeer de sfeer op Meet niet te beladen te maken en gooi er af en toe een speels grapje in. Dat is wel ongemakkelijk, vooral omdat je als docent naar je eigen hoofd aan het kijken bent. De leerlingen reageren niet. Is de verbinding uitgevallen? Toch maar even het ijs breken:
Ik: óh, ik dacht zelf dat deze best grappig was. Hahaha!
Stilte.
Na vijftien seconde reageert een leerling via de chat.
“Haha”, stuurt hij.

Loneliness (20 maart 2020)
Loneliness is still time spent with the world” – Ocean Vuong (2017)

Galgje (20 maart 2020)
18:07 “Kom Daan, welke letter”
Tien minuten, en veel moeilijk fronsende gezichten, later ben ik gelukkig niet opgehangen. Ook niet via FaceTime.
👉 Tien minuten lestijd over? Verras je kids met een spontaan potje galgje, vier op een rij of boter, 🧀 en 🥚en! 🙂

Doodsoorzaak (20 maart 2020)
17:15 Voor twintigers met een druk sociaal leven is drie weken thuiszitten een uitdaging. Via FaceTime:
Sofie: “Ooooh als ik dit weekend dood ga dan… heb ik me letterlijk dood verveeld!”
Ik: “mag ik dit in mijn liveblog zetten?
Sofie: “Wil je dit ook op mijn begrafenis zeggen, dan?”

Netflix (20 maart 2020)
14:25 Bijna alle leerlingen hebben, naast ‘Snap’ en ‘Insta’, de Netflix app op hun telefoon staan. Veel materiaal is bedoeld als vermaak, maar zijn er ook informatieve items te vinden met goede kritieken? Zeker, deze bijvoorbeeld:

Our Planet (vak: biologie, 9.3 op IMDB)
Explained (vak: overstijgend, 8.0 op IMDB)
Abstract: The Art Of Design (vak: tekenen / CKV, 8.4 op IMDB)
The Vietnam War (vak: geschiedenis, 9.1 op IMDB)
Dirty Money (vak: economie, 8.1 op IMDB)
Feminists (vak: maatschappijleer / geschiedenis, 6.8 op IMDB)
The Mind Explained (vak: wetenschap, 8.1 op IMDB)
Chef’s Table (vak: verzorging, 8.6 op IMDB)
Holland: natuur in de delta (vak: biologie, 6.9 op IMDB)
Chasing: Train (vak: muziek, 7.3 op IMDB)
Sex Explained (vak: biologie, 6.8 op IMDB)
Hip-hop evolution (vak: muziek, 7.3 op IMDB)
Steve Jobs (vak: ICT, 7.2 op IMDB)

Check voor meer educatief filmmateriaal ook de gigantische databank van School.tv, Kijk-Goed en Movies That Matter.

Albert Heijn (20 maart 2020)
13:48 Drukte in de Albert Heijn. Er is genoeg wc-papier. Vlees lijkt populairder dan vleesvervangers. De bananen zijn op. Ik zie wat stress onder het Albert Heijn personeel. Weinig mensen houden 1,5 meter afstand, sommige klagen. Ik zie veel gefrustreerde, boze blikken. Hoe kan de klant ook wat blijk van waardering geven?
Ik: “bedankt voor jullie extra inspanningen. Ik waardeer het.
De medewerker begint te lachen. Ik lees ‘Yvonne’ op haar naamkaartje.
Yvonne: “fijn om te horen. Het is hectisch, en heel moeilijk om 1,5 meter afstand te bewaren in een gangpad van 1,5 meter. Dat was zo lief he, dat was jij toch, van dat geweldige initiatief?”
Ik: “welk initiatief?
Yvonne: “er was een jongen die aangeboden had om vakken te helpen vullen.”
Ik: “nee was ik niet, maar inderdaad super lief.
Yvonne: “Het was hartverwarmend.”
Yvonne begint nu te stralen.

Primaire bron schrijven (19 maart 2020)
15:55 Dus… zo voelt het om geschiedenis mee te maken! Tijdens geschiedenis laat ik leerlingen een primaire bron schrijven over Corona (bron uit de tijd zelf). Nu kan het. “Wie weet kom je ooit een geschiedenisboek terecht” 😉

Samen les geven (19 maart 2020)
16:02 Kijk eens op het lesrooster van de leerlingen. Welke collega geeft de volgende les? Kan je de handen in één slaan met een les van 100 minuten? Dat kan in het belang van de leerlingen zijn. Veel leerlingen hebben vragen of zitten met onzekerheden. Twee docenten in Meet, kunnen samen misschien beter reageren op ongebruikelijke situaties.

Bijvoorbeeld: tijdens het derde uur schrijven de kinderen een tekst voor aardrijkskunde, het vierde uur wordt de geschreven tekst nabesproken tijdens Nederlands. Leerlingen kunnen elkaars teksten bekijken en feedback geven. Wie vind de meeste spellingsfouten? Ondertussen zijn twee docenten beschikbaar om leerlingen te begeleiden.

David Lynch (19 maart 2020)
“you need four hours of uninterrupted time to get one hour of good painting. That’s really true” – David Lynch 

Ik geloof niet dat ik ooit zo vaak één Meme doorgestuurd heb gekregen. Dit was de achtste keer, volgens mij.

Stil (19 maart 2020)
Het is soms best wel stil op Google Meet.
Alsof je voor een leeg klaslokaal lesgeeft.
Ik word er soms even onzeker van en vraag retorisch om wat bevestiging.
Kunnen jullie mij nog horen?!

Poef!
49 berichten.
“J”
“Ja”
“Ja”
“Yes”
“Uhu”
“Ja”
“Yas”
“Si.”
“Ja!”
“Zeker”
“Ja.”
“Ja.”
“Ja”
“Ja”
“Ja”
“Ja 🔥”
“Lit.”
“Ja best wel.”
“Wat?”
“Nee.”
“Ja.”
“Jaaa”
“Jazeker.”
“Ja.”
“Ja hoor.”
“Ooooh ik ben echt moeeeee”
“Jaaaaaaa”
“Hahahahahaha”
“Ik oooooook”
“Snap ik ja”
“Echt heeeeeee”
“Jaaaaaa”
“Uggggghh”

(En zo gaat het nog wel even door)

Nog een vraag (19 maart 2020)
14:47 “Oké, stop, wie heeft er nog een vraag?”
Leerling: “Ja, ik, eigenlijk wel. Als ik nu naar school moet he? Ik weet dat ik me moet aankleden… maar moet ik ook mijn haren goed doen?!?

Analogieën (19 maart)
In de geschiedenis komen meer (nationale) crisissituaties voorbij. Ik moet steeds denken aan het proloog uit Rutger Bregman’s De Meeste Mensen Deugen. Tijdens WON (Wetenschap Oriëntatie Nederland) heb ik leerlingen overeenkomsten en verschillen laten zoeken tussen het Proloog van Bregman en de Corona-crisis (de meeste alinea’s zijn geschreven in eenvoudige taal)

Klokkijken blijft moeilijk (19 maart 2020)
12:44 Deze meet begint om 12:00!

Stagiaires (19 maart 2020)
13:00 Ook hogere onderwijsinstellingen zijn nu dicht. Sommige zelfs tot de zomer (statement Universiteit Leiden hier). Misschien heb je wel een stagiaire die nu thuis uit de neus zit te eten is, maar juist graag wil helpen. Dat kan prima! Je kunt samen deelnemen en een klas begeleiden in Meet. Deel het werk. Deel de verantwoordelijkheid. Dank aan mijn stagiaire Daniël voor het meedenken.

Mentoruur: een Q&A (19 maart 2020)
12:10 Veel leerlingen zijn – begrijpelijk – angstig. Vele volgen het nieuws. Het beeld dat minister Bruins instort deed – ook begrijpelijk – veel leerlingen schrikken. Tijdens mentoruur kan je daar aandacht aan besteden. Leerlingen leken dit prettig te vinden. We zitten samen in deze situatie. Luister naar elkaar. Brainstorm met elkaar. Leerlingen komen zelf met ideeën hoe ze eenzame ouderen of klasgenootjes met een zieke familie kunnen helpen; berichtjes sturen, kaartjes in de brief gooien, boodschappen voor de deur zetten, bellen, face-timen.

Absenties (19 maart 2020)
Ik: Mededeling. Vanaf vandaag houden de docenten absenties bij in Google Meet. Aanwezig / afwezig.
9:13: Goeie morgen

Kahoot werkt uitstekend (19 maart 2020)
De populaire quiz-app Kathoot werkt uitstekend op afstand. Leerlingen beantwoorden quizvragen op hun persoonlijke device, wat in Kahoot werkt als een soort afstandsbediening in keuzemogelijkheden.

Pragmatisch en liefde (18 maart 2020)
18:11 we moeten een liefdesbrief aan een voorwerp schrijven. Staat op Som.
Ik: wat een grappige opdracht. Wie heeft jullie die gegeven?
18:35 valt wel mee
ik: deze opmerking snap ik ook
ik: ik hoop als mentor vooral dat jullie niet 100x dezelfde les krijgen via Meet.
18:44 Dan kan je de hele tijd hetzelfde antwoord geven. Das wel handig.
ik: elk nadeel heb z’n voordeel! 😂
18:46: *heeft zijn voordeel 🧐
ik: Nederlands krijgen jullie in ieder geval goed 🤪
18:48: IK HEB EEN LIEFDESVERHAAL GESCHREVEN
18:48: aan wie
18:48 aan een kat

Pauze in de achtertuin (18 maart 2020)
11:00 de achtertuin van wat verre achterburen is nu een speelplaats. Dat klonk de eerste quarantaine dag hartstikke gaaf. De derde dag iets minder.
Jongetje 1: “Je hebt het hoofd van een meisje!!”
Jongetje 2: “Houd op, rotkind!!”
Jongetje 1: “Alles komt altijd door jou!!!!”
Jongetje 1 begint de huilen.
Jongetje 2 begint te krijsen. 
Moeder: “Goed, klaar nu, kom maar weer naar binnen. Allebei!”

Blij dat ik thuis (nog) geen kinderen heb.

Verslapen (18 maart 2020)
Een leerling heeft zich verslapen
10:16 Ik was om 8 uur wakker en ik wouw tot 8:20 door slapen. En toen sliep ik per ongeluk verder.
10:16 het spijt me
10:20 moet k morge melden of?

Groepswerk (17 maart 2020)
leerlingen kunnen prima in twee- of drietallen samenwerken via FaceTime of Skype. De docent kan een opdracht uitleggen en vervolgens groepjes bekend maken. Leerlingen werken een x aantal minuten samen. Als afsluiting pakt de docent klassikaal terug via Meet.

Handel in tijden van Corona (17 maart 2020)
Leerlingen zien kansen op WhatsApp en plagen elkaar met Corona-tikkies.
Waarmee wilt u betalen?
O 💳 VISA
O 💳 MASTERCARD
O 🧻 WCROL

Andere didactiek (17 maart 2020)
Dankzij online lesgeven proberen docenten enthousiast nieuwe didactiek uit. Leerlingen zijn gematigd positief.
22:05 Denk je is fissa
22:05 Ja, in de les doen wij bijna niks
22:05 En nu opeens gekke 300 woorden
22:05 Wtk denkt zij

Oefensessie (16 maart 2020)
ik: Tussen 8:30 en 8:45 een Google Meet sessie doen?!
20:17: hebben we veel keus 😂
20:18: moet je aanwezig zijn 😂
ik: beginnen jullie nu al? 🥺

Dicht (15 maart 2020).
Rigoureus nieuws: de scholen sluiten voor drie weken de deuren. Tot 6 april geen school.