Leerlingen krijgen de actualiteit mee. Soms gekleurd, soms gefragmenteerd, maar leerlingen krijgen – net als wij – de actualiteit mee. Zeker als hun helden, de artiesten die bijvoorbeeld op Lowlands spelen, aandacht voor Gaza vragen.

Tijdens het optreden van Arooj Aftab droegen mensen bijvoorbeeld een Keffiyeh. Tijdens het optreden van rapduo IJsland wapperden Palestijnse vlaggen. Zelfs Dua Lipa sprak erover. In de pauze tussen twee lessen vertel ik een collega wat ik zag op Lowlands. Een collega trekt een wenkbrauw op en vraagt of ik tijdens de vakantie ben ‘geradicaliseerd’.

Als het over Gaza gaat, hoor ik vaak: ‘de oorlog tussen Hamas en Israël is ingewikkeld’. Maar in vergelijking met de Tweede Wereldoorlog – een geschiedenis die vertakt in talloze deelgeschiedenissen, waar veel mensen in Nederland véél over weten – is de geschiedenis van Gaza betrekkelijk eenvoudig.

Elke avond probeer ik een half uurtje te lezen over Gaza. Ik merk dat mijn kennis over dit ‘ingewikkelde’ onderwerp snel toeneemt. Mijn voorzichtige conclusie is dat er eigenlijk maar één aspect écht ingewikkeld is aan de geschiedenis van Gaza. Dat is de stelling dat het ‘ingewikkeld’ is.

In de Volkskrant van 3 september 2024.