Er valt een stilte. Peter Hook kijkt naar de poster van Rik van Iersel en er verschijnt een flauw glimlachje op zijn gezicht. Hij neemt de door mij slecht afgedrukte Effenaar-poster aandachtig in zich op en besluit: “Ik heb deze poster nooit eerder gezien. Kun je me een hoge resolutie versie sturen? Ik wil dit op mijn website zetten.” Aanleiding voor onze ontmoeting is het legendarische concert van Joy Division, begin 1980 in de Effenaar. Peter Hook maakte er deel vanuit, evenals een hele rits andere geïnterviewden zoals te lezen viel in onze longread. Eén puzzelstukje ontbrak. Te weten: de visie van één van de oorspronkelijke bandleden van Joy Division zelf. Hoe herinnert Hook, inmiddels 60 jaar, zich het concert in Eindhoven? En hoe kijkt hij aan tegen onze bevindingen?

 

“Iedereen heeft wel een beeld van Joy Division. We waren geen politieke band en waren ook niet met de wereld om ons heen bezig. We geloofden vooral in de muziek die we zelf maakten. Ik heb geen specifieke herinneringen aan het concert in Eindhoven, maar wel aan de Europese tournee in het algemeen. It was horrible. Het was januari en ontzettend koud. We hadden een slecht geïsoleerde tourbus waar de kou gewoon doorheen trok. Daarnaast hadden we bijna geen geld. We konden vaak geen hotels betalen en sliepen op de grond bij mensen die we leerden kennen tijdens onze concerten. Destijds waren er ook Japanse restaurants, maar zo’n maaltijd als deze konden we niet betalen.”

Hook haalt dat voorbeeld niet zonder rede aan. Hoewel het tourleven van Joy Division lang niet altijd over rozen ging, slaapt Hook 36 jaar later met zijn Joy Division-tributes in luxurieuze hotels. Hij heeft zich net meester gemaakt van een Japans buffet en drinkt een pilsje na. “Of de show in de Effenaar anders was dan andere shows? De zaal zag er gewoon uit als iedere zaal waar we speelden… Ik herinner me inderdaad nog wel dat er een bende binnen kwam vallen, maar dat was geen uitzondering. Those were different times. Heel anders dan nu. Tegenwoordig is iedereen heel beschaafd en middle class bij concerten, destijds waren sommige bezoekers echt uit op vechten. Na een New Order-concert ben ik ook eens op de vuist gegaan met een groep bezoekers die mijn manager bedreigden. Nu ik zestig ben geef ik de voorkeur aan het hedendaagse publiek haha.”

Ook werden er in de Effenaar opnames gemaakt die tegenwoordig als illegale bootlegs circuleren. Daar wordt Hook niet per se heel blij van. “Staan die opnames online ja? Joy Division was een hele stabiele bezetting, waarbij iedereen iets in te brengen had. Anders dan bij New Order bestond Joy Division uit vier pilaren die het bouwwerk tilden. Videoclips en andere randzaken konden ons destijds niet schelen, maar tijdens die tour hebben we wel een live-opname laten maken. We hadden iemand voor 5.000 pond ingehuurd, maar het eindproduct hebben we nooit gekregen.” Misselijkmakend noemt Hook het, maar soortgelijke dingen gebeurden volgens hem vaker.

Tegenwoordig is Peter Hook weer helemaal in de ban van zijn eerste bandje, maar dat is niet altijd zo geweest. Waarom laat hij zich eigenlijk verleiden tot het avond na avond brengen van een lang Joy Division eerbetoon? “Ik heb de liedjes dertig jaar lang genegeerd. Weggestopt in een doos en slechts sporadisch iets van Joy Division gehoord. Na dertig jaar herontdekte ik het materiaal… and it was fucking brilliant! Ik moest alle liedjes opnieuw leren spelen. Een favoriet heb ik niet, ik vind ze allemaal fucking brilliant. We hebben het materiaal van Joy Division als New Order nooit omarmd. Tegenwoordig doen de leden wel een paar liedjes, maar destijds weigerden ze materiaal te spelen. Bernard Sumner wilde altijd zijn eigen liedjes zingen…

… Misschien is dat wel onze kracht geweest, maar waarom Joy Division bijna veertig jaar later nog steeds wordt aanbeden? Ik heb geen idee, maar het heeft er zeker mee te maken dat Ian Curtis plotseling overleed…” Dat gebeurde exact vier maanden na het optreden in de Effenaar, aan de vooravond van de eerste Amerikaanse tournee van Joy Division. Als gevolg werd ‘Love Will Tear Us Apart’ een onwaarschijnlijke radiohit, door heel Engeland te horen. “It made me sad. Ik zou veel liever nu nog steeds muziek maken en de wereld over touren met Ian. Ik mis hem nog iedere dag. Hij zou trots zijn dat we Joy Division nu naar plaatsen als Brazilië en Mexico brengen, waar de band in haar oorspronkelijke bezetting nooit geweest is.”

 

Dit artikel publiceerde ik oorspronkelijk op 4 april 2016.