Stephen Nachmanovitch – Free Play: Improvisation In Life And Art (1990) 
Kernwoorden: creativiteit, onderwijs, filosofie, muziek.
224 bladzijden. Gelezen: juni 2018. 
🌕🌕🌕🌕🌕

Dit boek werd me aangeraden door James Holden. Hij sprak er gepassioneerd over tijdens het interview dat ik in april 2018 met hem had in Amsterdam. Zijn ogen glinsterde. Ik ging het lezen en de uitdrukking in mijn ogen begonnen begonnen na ieder hoofdstuk meer op die van Holden te lijken. Ik word door anderen vaak omschreven als creatief. Als mensen vragen hoe je creatief kunt worden, dan kan ik dat bijna niet onder woorden brengen. Creativiteit is doen. Wat ik precies deed, wist ik niet. In dit boek herkende ik mijzelf. En andere creatievelingen. Andere mensen. 

In Free Play zet improvisator Stephen Nachmanovitch op een stimulerende en positieve manier improvisatie en creativiteit uiteen. Het is een open pleidooi, waarin allerlei culturen bijeen komen. Het is een praktisch en intellectueel boek, met een breed arsenaal aan referenties; van zenboedisme, naar Picasso en Aziatische kinderlegendes. Dit boek verenigt werelden, benoemt wat altijd in je heeft gezeten. Gewoon, omdat je een mens bent. 

The Art Of Is, zijn boek uit 2019, is even stimulerend geschreven, maar ook wel, soms, een herhaling van zetten. Meer van hetzelfde. Ik zou eerst Free Play adviseren.