Dit weekend sluiten Nick Cave & Warren Ellis het hoofdpodium van Best Kept Secret af. In oktober mocht ik Warren Ellis interviewen. Volgens mij verwachtte hij een oudere journalist, niet een 27-jarige leraar die schrijft over en enthousiast wordt van zijn muziek. Toen het interview afgelopen was begon Ellis me ongevraagd en vaderlijk advies te geven. Hij drukte me op het hart dat mijn beroep, leraar zijn, superbelangrijk is. “Teaching is the most noble profession, man, the most noble profession”, herhaalde hij bijna als een soort mantra, met opgestoken wijsvinger en strakke blik. Hij droeg zijn boekendebuut, Nina Simone’s Gum, daarom op aan leraren. Hier een outtake uit mijn interview voor OOR 12, december 2021:

Warren Ellis: “Ik maak me zorgen over de manier waarop  kinderen geobsedeerd zijn door social media, in de manier hoe ze eruit zien en hoeveel likes ze krijgen. Dat er apps zijn die lichamen vervormen voor meer likes vind ik ridicuul. Ik ben nu ver buiten mijn boekje, maar ik wil nog zeggen, teaching is the most noble profession, man, the most noble profession. Het is de waarheid, echt. Ik realiseer me dat, als je terugkijkt op je leven, het deze personen zijn, die me aan het denken hebben gezet. Veel verhalen beginnen niet bij een eind, maar veel verhalen beginnen bij een begin. Je weet hoe ieder mensenverhaal eindigt… in het crematorium. Het gaat er allemaal om wat er aan vooraf ging, zo begint het. Dat is ook waarom mijn boek is opgedragen aan leraren. Als je kinderen hebt realiseer je je hoe belangrijk leraren zijn. Je gunt je kinderen die ene persoon, die buitenstaander, die hun potentieel ziet. Toen ik studeerde om docent te worden zei iemand op de universiteit: “the aim of a teacher is to encourage a student to be self-motivated.” Dat slaat ergens op! Wat mensen nodig hebben is zelf gemotiveerd worden. Cijfers doen er niet toe, betrokkenheid, daar moeten we heen. Leraren die leerlingen leren om zelf gemotiveerd te worden is de sleutel van goed onderwijs, omdat… het betekent dat ze op een echte manier leren leren. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik me zo de leraren voor de geest halen die dat potentieel in mij zagen.”

Foto door Anton Corbijn.