Voor OOR 10 interviewde ik een van mijn inspiratiebronnen: Jeff Tweedy van Wilco. Hier een online outtake, speciaal voor leraren. 

Daan: Tijdens het herlezen van je boek dacht ik ‘het is zonde dat Jeff een liedjesschrijver is geworden, Jeff had een goede leraar kunnen zijn’.
Jeff: ‘Wauw, dat waardeer ik. Uhm… Mag ik je vragen waarom je dat dacht?

Daan: ’Ik herken een brede interesse en de wil om dingen uit te zoeken.
Jeff: ‘Je hebt gelijk, ik ben nieuwsgierig. Dat ben ik altijd geweest, zelfs als klein kind. Ik neem de wereld altijd open en welbewust waar. Daardoor absorbeer ik de wereld en kan ik kinderlijk enthousiast worden van dingen die om me heen gebeuren. De beste leraren zijn de leraren die enthousiasme kunnen overbrengen op anderen. Als je enthousiasme voor leren en ontdekking kan overbrengen, is dat het mooiste wat er is. Op boektournees worden er veel vragen aan me gesteld en ik vind het leuk om een antwoord te geven op een goede vraag. Veel vragen over mijn beroep zijn gewoon hartstikke mysterieus. Het kan verhelderend zijn om te proberen een antwoord te vinden op een vraag waarvan je het antwoord niet direct weet.’

Voor mij raakt dat een kern van goed onderwijs 🙂

Het interview met Wilco’s Jeff Tweedy ligt nu in de winkel. Ook online te lezen.